Humor

Jag har rent utav ont i magen av dagens alla skratt. Kan inte gå in så djupt, men denna dag har bestått av den ena galenskapen efter den andra på jobbet. Till sist, efter att ha legat ihopvikt och skrattat gömd i ett förråd, misstänkte jag nästan att vi utsatts för Dolda kameran eller något. :-)
Det värsta är ju när man är tvungen behärska sig, fastän man håller på att explodera. Och alltid är det någon i församlingen som möter ens blick och ler, och då är det nära att hämningarna släpper. Finns det något värre... Kunde i alla fall hålla masken någorlunda, men det som kom efteråt var hejdlöst! :-D

Bloggen ska vara hundrelaterad, så det är väl bäst att nämna hundstackarn också. Han har tuffa tider at vänta, matte har beställt expanderlinor och nu fattas bara pjäxor så drar vi igång. Hur det går är osett, men här ska åkas skidor. Har redan bestämt vars första övningarna ska pågå - en plogad, lågt trafikerad skogsgrusväg i krokarna som känns lämplig. Den numera nästan läkta fotskadan tänker vi inte särskilt mycket på nu. *vissel*

Meddelande till A inför lördag - du ordnar vikarie omedelbums, annars får du med mig att göra! ;-)

Åter till vardagen

Så var det måndag igen, och snön den yr kan jag lova. Det har blåst och "drevat" en hel del, men det gör ingenting. Det är nu njutningen av att ha nära till jobbet är som störst. :-)
I morse fick jag knappt upp porten när vi skulle ut på första hundpromenaden...
En konstig sak, det är att när vi än går ut på morgonen - Ville och jag - så kliver även grannen ut med sin skällande terrier (kan eventuellt vara en otrimmad schnauzer), och det är i princip varenda gång! Jag har ingen särskild tid heller, utan vi går ut när jag känner för det. Allt mellan 05:00 och 07:00 beroende på arbetstider eller annat. Och var så säker på att dom slår upp dörren samtidigt. :-o
Jag har i och för sig gått från att vara extremt lättväckt, till att knappt vakna av väckarklockan. Så nu ringer två klockor, först mobilen och en stund senare en annan på andra sidan rummet med fruktansvärd signal. Grannen kanske vaknar av den, stackarn haha. Han är dock inte speciellt glad av att vi spatserar ut tillsammans, för lillhunden lever rövare å det grövsta så karln styr alltid kosan åt ett annat håll än vårt... :-)

Idag har man arbetat och slitit. Imorgon likaså, ska dock vara på en annan avdelning och det känns lite pirrigt såklart. Det ingår i årets lönekriterier, att en gång under året byta plats med någon, och det var faktiskt jag som kom med förslaget så jag ska knappast klaga, haha. Och nog går det säkert bra. Kändes lite knäppt eftersom jag har en elev just nu, men hon får följa med någon av de andra imorgon helt enkelt.

Ville har sprungit och sprungit i snön idag. Han fyller två år om ett par månader, men det kan man inte tro, det är mycket valptag än. :-)
Han har en rolig sak för sig härhemma. Vanligtvis sliter han saker i stycken, aldrig från inredningen men om han får någonting som GÅR att strimla gör han det på ett ögonblick. (tex mjuka hundleksaker, de har kort livstid) Så därför består "hans" saker enbart att tuggben. Men... är han förtjust i något så är det handskar! Nu har han hittat en gammal "arbetshandske" och tro det eller ej, den har levt i flera veckor. Han bär den omsorgsfullt fram och tillbaka. Leker med den, sover med den, apporterar den till främmande. Han skulle kunna strimla även denna men gör det inte. Hade han varit tik hade jag misstänkt skendräktighet.... :-S


Vintern är här

I helgen har det kommit lite snö - äntligen må jag säga.
Hoppas på mer, och framförallt att den får stanna.

Vi har varit slöa med den mentala träningen idag, och istället satsat på den fysiska. :-) Springa kan man aldrig få för mycket av, tycker Ville.

Springbild från hösten:Kommer återuppta gruppträningen inom kort, är några intresserade och nu återstår bara var man ska hålla till... Plogat, belyst och någorlunda stor och platt yta är väl kraven. Kanske gamla parkeringen vi kört på förr, får se vad som blir. Ska i alla fall bli roligt!

För övrigt inte så mycket nytt under solen. Nettan & Ida har varit förbi på kaffe. Ikväll är det Wallander på tv, man börjar ha sett de flesta men de tål att ses igen.

Hejsvej


Slår ett slag för Klickern!

Fortsätter det såhär kommer vi sopa banan på Lydnads-SM - såpass bra är det. Alla borde prova!Lördag!

Klockan pep 06:30 imorse. Vi skulle bege oss ut i Jaktskogen, Ville och jag. Men efter en titt på termometern... elva-tolv minusgrader... så ställde jag motvilligt in alltihopa. Dels lär vi knappast hitta någon fågel i denna kyla, och det är inte ens kul att köra hela vägen och sedan traska runt i snö och kyla i flera timmar. Motionera kan vi göra hemma. :-)
Pappa & Dima skulle upp en sväng och jaga toppfågel idag, håller tummarna för dem istället.
Jag & V ska ut och ta reda på om det går att sparka. I så fall åker nomeselen på för lite dragträning.

Igår fick Vilde-Ville vara med på jobbet när vi hade projekt Korvgrillning.
Eftersom han inte är någon särskilt smidig hund, eller låt oss säga "lätt explosiv vid hälsningsceremonier" ( = många lårbensbrott på kort tid)  så fick han snällt vara kopplad:
Man kan göra många saker med en lyktstolpe:Resten av helgen ägnas åt: Njuta av ledigheten och aktivera hund!
Nästa helg är det FEST och en mycket rolig sådan. Jobbar egentligen men ska ta semester söndag för att kunna släppa loss ordentligt... *längtar*

Tjing tjong

Rädda fjälljakten!

Har du inte skrivit på - gör det:

http://www.namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=2604&fnvisa=namn


Finväder

Ledig idag, och det är väldigt härligt kan jag tala om. :-)

Hade gärna jagat, men bestämde mig för att ta det till helgen istället. Idag blev det istället sovmorgon till 9:00, och nu är det en lång kaffedrickning i soffan som gäller innan vi beger oss ut i solen. Det är kanonväder med blå himmel och några millimeters nysnö.

Villobert och jag ska strax ta en långrunda så att han får sträcka på långbenen.

Ut i finvädret!
På träningsfronten:
(uppdaterat 15:42)

Kontaktövningar. Kört vanliga, basala, kontaktövningar - klicker/shapingmetoden. Ute på promenad - linförighet korta sträckor med krav på ögonkontakt och snabba sättanden. Gick riktigt bra där ett tag!
(mötte en tant med 2 skällande skottar, hon sa "men guuud så lydig hund du har" haha jodå just då var han kalasfin)
Är nöjd med Ville, men jag själv skulle behöva åka på träningsläger och skärpa mig. Är både tjatig och otydlig. *skämmes* När jag sköter mig - dvs ALDRIG upprepar ett kommando - samt är tydlig med kroppspråket och rak i ryggen - då är hunden med på noterna. När saker inte fungerar beror det nog på att 1. hunden ser sin chans att trotsa eller komma undan, och 2. jag är för otydlig och hunden förstår mig inte. :-/


Träningschema

Jag och Skägglös har just varit på en skön morgonpromenad runt Fortlax, det är kallt idag och att det inte är någon snö gör inte saken bättre. Det lilla som kommit har sjunkit ihop och det är nu bara aningens vitt på vägkanterna. Vägarna är rena skridskobanorna och man får se vart man ställer fötterna. Har lyckats ramla tre gånger på samma knä nu under kort tid, hur man nu lyckas med det. :-) Börjar bli härligt blålila och aningens svullet. *ajaj*


Annars då... mötte I ute, och det blev som vanligt hundprat ett tag. Fick ett bra tips: att göra upp korta mål för träningen, dvs tex för en vecka. Och så tränar man bara en grej då. Sedan veckan därpå kör man någonting annat. Först efter att saker och ting sitter som det ska väver man ihop dem. Det var ett bra tips, och för mig som har lätt att sväva omkring och göra "lite av mycket" kan det vara bra med ett sorts schema. Jaktsäsongen är i princip över nu (fastän vi fortsätter vara ut ett tag till) och nu väntar en kyla och mörker då lydnaden är det vi satsar på främst.


Så nu ska det hända saker på Lydnadsfronten.

Tänker skriva några kommentarer här i bloggen hur det går.

Och eftersom det passande nog är måndag idag börjar vi nu.

Efter en stunds funderande på vart krutet ska läggas på i veckan, har jag kommit fram till att det enda rätta är: Kontakt. (grunden till allt)


Nu ska det bli ordning och reda på Lydnadsfronten. Skägglös vet inte vad han har att vänta och tur är väl det. :-)


Tjohej


Sunday

Jag & Ville har tränat lydnad på förmiddagen, några av Lkl1-momenten, och det gick sådär till en början... med en hund laddad till tänderna av glädje och galenskap krävs det att jag anpassar beröm och belöning exakt rätt för att han inte ska explodera. Och återigen, extern belöning fungerade bäst. Att klämma i med ett "bra" går bara i rätt sekund, det gäller att läsa av honom hela tiden för att inte sabba alltihop. Han är en konst att träna den här killen. Men roligare hund har jag aldrig träffat. Många håller inte med om den saken tror jag... för lätt är han inte. :-)
Han kommer nog bli kanon med lite mognad.

Är sugen på att anmäla honom till en inoff-utställning. Letar och letar... Har ingen lust att åka särskilt långt bara för det, så om inte annat får vi vänta till Vorstehklubbens till våren.
Blev inspirerad igår haha... Var och tankade på Preem då det gick förbi en man med en korthårig vorstehtik. Han kom fram och sa "jag ser att du också har en RIKTIG hund" och vi pratade på. Sedan säger han "men din är ett strävhår ser jag". Jag höll på att tappa hakan, ingen utomstående har någonsin sett det, utan tagit honom för ett korthår. Därför undrar jag - hade karln superbra syn och såg skäggstråna på hundnäsan genom bilrutan, eller ser han ut som ett strävhår? :-P Måste bara våga mig på en utställning snart, för snygg är hunden tror jag mig veta...

Annars på hundfronten... Ska ta en prommis i kylan strax. Ha en härlig arbetsvecka framför mig (kväll-dag-ledig-kväll-dag-ledig-ledig) så det blir jakt till helgen. Kanske även onsdag, känner sig någon manad att haka på - hojta. (L? S?)

Väntar tålmodigt på snön.
Vill helst ha lagom mängd såhär till att börja med. Det vill säga - tillräckligt mycket för att det går att skidra och sparka, och tillräckligt lite för att gå ospårat i skogen obehindrat. :-)

Hej hopp


Dagens jaktsväng

Jag & Ville har just anlänt från en härlig tur, alldeles allena för ovanlighetens skull.
Det var vackert men kallt. *brrr*
 
-10 visade biltermometern, vet inte om den stämmer men det kändes så.

Ville lekte sig genom skogen första tiden som vanligt. Sedan gick vi till "järpstället" och jag släppte på honom där mest för att väcka jaktlusten. Mycket riktigt flaxade det till efter en stund, och hunden släppte valptendenserna och kopplade på söket. Roligt att se!
Ett stånd fick han till också, kanske tio sekunder sedan gick fågeln, jag blåste inte ens utan lät honom härja på.

Såg en tjäder segla ner på långt avstånd också, annars dött förutom mycket spår. Räv, hare och stor fågel (tjäder?).

Det är verkligen lättgått i och med kylan och snön. Nackdelen är att snön täcker för alla håligheter, så en hel del vurpor blir det. :-)

Nu lunch och varmt bad.

Tjing


Regnbågsbron

En jättefin hund har gått över till de eviga ängarna idag. Vila i frid S!

När ett djur som varit särskilt betydelsefull för någon dör,
så kommer det till Regnbågsbron.
Där finns ängar och kullar för alla våra speciella vänner
så att de kan springa och leka tillsammans.

Där finns tillräckligt med mat, vatten och solsken,
och våra vänner har det varmt och skönt.
Alla djur som har varit sjuka och gamla
blir återställda till hälsa och vigör;
de som varit skadade eller handikappade blir friska och starka igen,
precis som vi minns dem i våra drömmar från gångna tider.

Djuren är glada och nöjda, utom för en liten sak;
de saknar alla någon väldigt speciell som de varit tvungna att lämna kvar.
Alla springer och leker tillsammans,
men en dag kommer någon av dem att stanna upp och titta i fjärran.

Dess klara ögon är intensiva; kroppen börjar skälva.
Han springer plötsligt ifrån gruppen, flyger över det gröna gräset,
hans ben bär honom fortare och fortare.
Han har sett dig, och du och din speciella vän möts till slut
i en lycklig återförening för att aldrig skiljas igen.

Lyckliga kyssar regnar över ditt ansikte,
dina händer smeker på nytt det älskade huvudet,
och du ser ännu en gång in i de tillgivna ögonen på ditt djur
som så länge varit frånvarande från ditt liv
men aldrig från ditt hjärta.

Sen går ni över Regnbågsbron tillsammans...


(Författare okänd)Konstig fredag

Och det beror på att jag är sjukskriven. Händer inte särskilt ofta känns det som. Nu var det dock inga tvivel om saken, utan att gå in på några närmare detaljer. Mår oförskämt bra nu... men det bli att kurera sig hela dagen.

Jag och min kompanjon hade egentligen projekttid avsatt på eftermiddagen, så det kändes snopet att utebli från det. Men så ringde hon och hade sjuk hund, så vi hade ställt in hela karusellen i vilket fall. Mina tankar går till hunden S idag, som tyvärr verkar ha en dålig prognos. :-( *håller tummarna*
Det är en nackdel med dessa djur, de blir sjuka ibland och en dag är det slut.
Man får lätt flashbacks när andra är i den här situationen.

Det bor en understimulerad vorsteh i Hortlax om någon känner sig hågad. :-)
Han har dock en förträfflig förmåga att hantera tristessen - sova. Det är mest matte som mår dåligt. Knäppt men sant.

I hundvärlden har det inte hänt annat än vanlig motion och lite vardagsträning i veckan. Linförigheten har jag lagt krutet på. Den här hunden är en stjärna till att vara följsam stundvis. Men han är också Envisheten själv, så endel diskussioner blir det efter vägen. Tur att man är begåvad med den egenskapen själv också, annars hade de blivit en hund ur grupp 9. :-P

Så idag slösar vi bort en hel dag på vila och kurering, under filten närmare bestämt. Och hoppas på att bli riktigt frisk till imorgon...

Hej svejs

Mina böner besannades

Det snöar!


Frost

Äntligen lite kallare. Nog ska det väl knastra lite under skorna i mitten av november?

Det verkar ha snöat pyttelite, för hustaken är vita.
Längtar efter den riktiga snön, vill ju prova dragpulkorna. Måste skaffa pjäxor, ett hundförarbälte (tror jag man behöver?) och expanderlinor, sedan är utrustningen komplett. Lär behövas en del övningslektioner för att man inte ska dräpa sig, minns bara alla sparkfärder förra vintern då V drog iväg i en rasande fart. Det kändes som att åka baki en nordsvensk. :-)
Så nu får snön komma!

Jobbar 13:30-21:00 idag. Ska dock inte vara på avdelningen mer än två timmar, sedan är det förberedelser och 18:00 börjar Anhörigträffen. Känns roligt. Särskilt nu när bildspelet är färdigt, skitbra blev det och testat det med projektorn har jag. Flera gånger. :-)

Ville och jag tog en skogstur imorse, han fick rusa av sig värsta energin.
Till helgen blir det jakt, Svallforsmarken eller så var det tal om att dra till ett annat ställe tyckte jag S pratade om. Vi får se.

Nu fortsatt slösurfning...


Nattuggla

Nyss försvann mitt långa inlägg om operant inlärning. Nu ids jag inte börja om eftersom sömnrutinerna ska ändras (komma sig i säng före midnatt är målet) så en höstbild kommer här:Kroppspråk

Dagen till ära bidrar jag med en bild:Signalen kallas B U S. :-)


Memea Mohlin

Hemkommen efter en trevlig dag på Nolia med Memea-föreläsningar. Hon är både duktig och intressant att lyssna på, så nog blev det några nya grejor att tänka på. Det mesta är självklart, men det är alltid bra att repetera och omsätta kunskapen till enkla termer, och det är MM bra på. Har till exempel inte tänkt på att öronen är bland det viktigaste i hundens kroppsspråk... alltid trott det var svansen. :-)

Passade på att kika runt bland utställarna, och fyndade ett litet, smidigt retrieverkoppel. Det är både tunt och kort. Tanken är att använda det på jakten. Som det är nu har jag sällan eller aldrig kopplet med mig överhuvudtaget, tycker det tar för stor plats i fickan... Men det finns situationer då jag vill kunna koppla, ett bra exempel är när det skjuts fågel (alltså inte för honom), då blir Ville skvatt galen och finns ett koppel till hands kan jag enkelt hänga på det och slipper ha tummen i ögat på honom när han "platsas". :-)
Fick även gratis tidning, broschyrer och reflexhalsband och det är ju alltid kul.

Det var allt för idag.

Tack & hej :-)

I passivitetens tecken

Idag passivitetstränar vi. Man kan ju kalla det så.

I själva verket är det strålande sol och klarblå himmel, som bäddat för en utedag. Men tyvärr ska man snart jobba för brödfödan, annars hade det varit andra bullar på aktivitetslistan. Har dessutom bokat tvättstugan från sjusnåret imorse, så det är ett evigt rännande dit. En av alla sjuhundra nackdelar med att hyra lägenhet alltså. Den dagen det blir aktuellt med husköp kommer jag att knäböja varenda dag som tack, och det beror på så mycket mer än tvättmaskinen såklart. :-) Vi får se när den dagen kommer, inte handlar det om några evigheter i alla fall, det är då säkert.

Jag ska gå tidigare på jobbet, min eftermiddag är nämligen avsatt för endel datorjobb. Är hemskt orolig för att jag ska misslyckas så därför blir det till att starta lite i förtid.
Det ska nämligen göras ett sorts bildspel till nästa veckas Anhörigträff, och jag blev den ansvarige. Ska även vara med på själva träffen, vilket blir skitkul.
Men detta bildspel... är ju långt ifrån någon dataexpert även om jag framstår som en i arbetsgruppen, men det beror mer på vilken generation man tillhör. Powerpoint eller-vad-det-nu-heter har jag ingen relation till alls...
Nåja, det ska tydligen inte vara så svårt och det är trots allt några dagar kvar innan mötet så nog ska det väl lösa sig.

Söndag har man semester och det blir till att besöka Nolia och lyssna på Memea Mohlin hela dagen. Har varit på hennes föreläsningar förut, och inte blev man dummare. :-) När hon kommer till stan är det klart man passar på.

Nu bär det ut på promenad med vorsteh i snöret.

Trevlig helg!


Blodig jakt

Vi drog iväg till Svallforsskogen imorse, S och jag + två ivriga hundar. Ville sätter igång pip-och-gnäll-orkestern så fort man svänger in på grusvägen, pointern kompar med flåsande ljud. Haha.

Efter en kaffekopp delade vi på oss och gick varsin sväng. Jag och Ville hittade ingenting utom två legor. Fåglarna lyste med sin frånvaro.
Väl tillbaka efter turen mötte vi S och en skadad hund. Pointern blödde som en stucken gris, så det blev till att skölja och torka så gott det gick för att lokalisera skadan. Örsnibben var kluven ett par centimeter så därifrån kom blodet. Vi beslutade oss för att fara hem (ett annat tillbud tillstötte också) med hundstackarn, vi hade ju fått ett par sköna timmar därute och jaga med blodet sprutande är ingen höjdare.
S ringer lite senare och berättar att skadorna tyder på att hunden blivit biten. Förutom örat syns tydligen även revor på huvudet och under halsen (!)  Grävling, räv eller vad det kan ha varit förblir ett mysterium.

Ville har fått lite klickerträning på kvällskvisten och är nöjd för dagen. Hans insats i skogen idag var dock inte särskilt jaktrelaterat, energin användes mest till att bära stubbar och kampa med diverse trädgrenar. Killen behöver fågelkontakter, så är det. Det blir till att kämpa på säsongen ut och ta nya tag nästa år.

Avslutar med en bild på Ville & järparna från i söndags:


Kalasväder

Imorse var det skönt med tvåhundra meters promenadavstånd till jobbet. Som en isbana var det...

Söndagen bjöd på en härlig jaktdag. Tomt med fågel i skogarna, förutom en järpe som dock stack utom synhåll. Men D hade turen att skjuta inte mindre än fyra järphönor efter "vägen" som går runt jaktmarken! Det var roligt att höra lite smällar detta dåliga fågelår. :-)

Ville är en erfarenhet rikare, vilket är roligt såhär i sluttampen av jaktsäsongen. Han fick några fågelkontakter, och stramade upp i ett stånd - men tyvärr trycker sällan eller aldrig järparna för hund, så den gick inte att hålla kvar... V blev het men gjorde inget större försök till eftergång (ett par meter bara) och det var positivt. Jag platsade honom medan D gick och sköt fågeln, så Ville fick några jaktsituationer i form av att skottet innebar varm fågel. Efter det sökte han som en propeller! Svansen viftade han sönder på nolltid, som vanligt när "jaktidioten" vaknar. Signaltäcket fick åka i tvättmaskinen, för det var alldeles randigt av blod. (kan man inte få kapa vorstehsvansar i förebyggande syfte... eller måste dom knäcka den först..?)

Igår var det helt fantastiskt väder, idag är det nästan lika fint.
Blir nog till att jaga en sväng antingen onsdag eller torsdag beroende på hur jag blir ledig... inte klar än på grund av projektet. Men då bär det iväg igen. Säsongen är kort så det gäller att passa på. :-)

Lev & må


Dagens jakt

... uteblev!
Men imorgon klaffade saker bättre, så då bär det ut!

Ville har visat sina bästa sidor nu när valpen varit här. Han har lekt försiktigt (så gott han kan) och varit snäll och vänlig mot den lille. När han igårkväll, efter långt tålamod, ville vara ifred med sitt tuggben, försökte han morra - så lågt att det knappt hördes. Fick ingen respons så han klämde i lite hårdare, men lillen brydde sig inte då heller utan stal benet ur munnen på V och gick iväg. Kvar stod Ville med förvånad min.  :-)

Idag har vi tagit en sväng runt elljusspåret, väl hemma tog jag ut apportväskan och körde lite övningar + tragglade lite fritt följ. Det gick ganska bra, men hade hoppats på mer störning i form av folk och hundar. Men folket verkar ha hållt sig inomhus denna kyliga dag?
Har förresten prövat att köra med extern belöning och upplever att han koncentrerar sig något bättre på uppgiften. Kanske börjar använda det mer.
Apporteringsträningen gjorde jag idag enkel - några inkallningar och så fick han plocka upp den från marken och lämna den en gång. Bröt sedan eftersom det gick bra. Jag får bita mig i tungan och inte fortsätta bara för att det är roligt, man ska sluta när det går som bäst.

Imorgon jakt som sagt, ska bli roligt.
Hoppas på att få se en sådan här tillexempel:Skitjakt på er

RSS 2.0