Bildbomb från dagens tuppjakt

Många spår att skåda i snön:Enda livet vi fick skåda var en tjäderhöna som Ville stod för. Jag försökte smyga men det hörs genom hela skogen i den här hårda snön :mad: så hon lyfte på långt avstånd. Ingen skottchans och dessutom är hönorna fredade. Ville gjorde världens fulaste eftergång också. Dags att lägga lite tryck på stoppet igen. Men det är ju vinter, så gott som slut på jaktsäsongen och vi har massor med månader på oss att träna.

En härlig dag idag, solen har strålat för första gången på flera veckor och himlen var knallblå. Snön i Svallfors är dock hård och skarp för hundtassarna. Ville blödde lite i slutet men ingenting allvarligt:


Jag vet att det fattas en radda med fåglar mellan bössan och Ville... Men det visar vi upp nästa år! :D ;)

Till sist en busbild, Ville i ett nötskal:Nu är det dags för lördagsmys. Trevlig helg alla!


Helgen är här

Och nu ska här jagas. Vi börjar imorgon, och får se om det även blir söndag. Beror lite på väder och vind. Ska bli vansinnigt roligt i alla fall, tror nog Ville är lika laddad för det är synstånd varje kväll när mörkret faller, för alla möjliga föremål - skräp, färgskillnader i asfalten, en kvarglömd vante osv.

För övrigt jobbar vi på med lite apport och lydnad. Några minuter här och där. I helgen ska vi enbart springa i skogen däremot.


Lackar mot jul

Men det kan man inte tro då man tittar ut. :S
Var sugen på att jaga idag på veckans enda lediga dag, men kände att energin inte riktigt räckte till efter helgjobbandet. Så vi siktar på lördag och söndag. Hoppas vädret är någorlunda då!

Idag har vi tagit en kravlös skogspromenad, och så fort motivationen faller på plats tänkte jag träna apportering en stund ikväll. Har frysen fylld av vingar och två av dem ligger på diskbänken för att mjukas upp lite. Bara fantasin sätter gränser för vad man kan hitta på med tjädervingar, lite eltejp och en dummy t.ex. :D


Nu har vi dammat av apporterna

Den stora träapporten och mellandummyn packades ner i väskan, och ut i beckmörkret begav vi oss. Ville var taggad efter en passiv dag, så det är dämpa-övningar som gäller. Vilket han fogar sig efter ganska bra, även om han är minst sagt explosiv. Det är krut i den här hunden vill jag lova. :)

Världen består av vatten och is just nu, men som tur är har det tinat på stora ytor, så parkeringar är i stort sett isfria. Man slipper vara rädd att slå ihjäl sig. Är tillräckligt blå på högerknät sedan förut.

Nog behöver vi träna lydnad, det råder det inga tvivel om! Både jag och Ville är så ringrostiga, särskilt jag i vissa moment. Det tar en stund innan alla detaljer - t.ex. hur jag rör händerna, står osv - klaffar. Linförigheten ser bra ut, inkallningen också. Hålla och bära apporten fixar han galant. Hämta apporten struntade vi i idag, är väldigt glad över det för det är typiskt mig att göra ogenomtänkta saker som bara blir kaos. :blush: När V är så laddad som idag, då är det dömt att misslyckas. Bättre att förebygga konflikter oss emellan och istället köra på att lyckas.

Är ganska nöjd med träningen idag, det var kul att komma igång och vi avslutade såklart med raj-raj i skogen. Trodde han skulle dräpa sig då han dundrade fram mellan träden som en dåre.:D

Detta är vad vi ska träna på först och främst nu:

* linförighet
* fritt följ
* lydnadsinkallning
* gripa apporten
* passivitet (bli bättre på att belöna tystnad!)

Nu väntar vi bara på snön också. Skid- och dragutrustningen väntar ivrigt på att få användas!

I övrigt är allt bra med Villobert. Han lever och frodas, är frisk och kry. För er som undrat om hur det går med svansen, den är helt läkt nu. Veterinären vill inte göra någonting åt den, utan har filosofin att det kan bli bättre med åren. Jag ska tänka på att han inte blir kall osv. Visst får jag lägga honom på röntgenbordet, men det är ingenting de rekommenderar när han är såpass fräsch. Så det är bara att hålla tummarna till nästa år.

Planer smids kring att skaffa träningsfåglar till sommaren. Stora planer till och med. ;)
Min tanke är att - förutom den enorma träningsmöjlighet som ges - Ville får anstränga svansen succesivt och på så vis kanske hålla bättre i längden. Då blir det inte lika enorm påfrestning som det annars blir då man hips vips är på jakt vecka 25 och marken ska dammsugas kors och tvärs på ett intensivt sätt.
Spännande blir det i alla fall, om vi skrider till verket och ger oss in i detta på fullaste allvar och på rätt sätt så det inte blir som sist, 25 rapphöns som inte kunde flyga utan föll som stenar i gräset. :D

Är rejält sugen på regelbundna träningsträffar nu när jaktsäsongen börjar vara över. Ni som läser detta och är intresserade får gärna kommentera eller höra av er till mig. Kanske kan man bestämma en dag/tid/plats och köra principen "den som kommer kommer". Eller?


 
Julpiff på bloggen

Nu har snälla Ida gjort lite jul härinne. Så kanske blogglusten kommer tillbaka, och jag måste erkänna att det är nära nu tills uppdateringarna kommer hagla. Jaktsäsongen är i princip över, och nu startar all annan träning som ska dammas av. Dagens apporteringspass påminde om att både matte och hund behöver skärpa sig.

På återseende!

Bloggstatusen

 

Men snart vänder det känner jag på mig.

Nu dags att sova, får panik av att titta på klockan. :S

 


RSS 2.0